<< fiksit < Androidin roottaus : Acer Iconia B1
Root access yleisesti:
Roottaus on yksinkertaisesti tapa ottaa ostettu laite enemmän omaan hallintaan. Käyttöoikeuksia korotetaan ylläpitotehtäviin sopiviksi ja samalla päästään lähemmäs rautaa. Metodeja on useita. Acerien kohdalla rajoitetusti, koska niiden käynnistyslatain on lukittu. (ks. myös esim. Custom ROM and Root ja Understanding Android)
Vapauksien mukana tulee myös vastuu : roottina voi rampauttaa järjestelmän ja ajaa siinä haittakoodeja. Älä koskaan, ikinä, ota ylempiä oikeuksia kuin tarvitset. Ota varmuuskopiot. Varmista, että osaat tarvittaessa palauttaa ne.
Käyttäjään viitataan käyttäjätunnuksella. Kuhunkin tunnukseen on liitetty käyttäjän id-numero (user ID, UID) sekä yksi tai useampi ryhmä. Käyttäjätunnusten tavoin myös ryhmätunnukset esitetään numeerisella tunnuksella, ryhmän id-numerolla (group ID, GID). Sekä UID- että GID-tunnukset ovat yksilöllisiä.
Linux-järjestelmän turvallisuus on määritelty käyttöoikeuksien avulla, jotka liittyvät suoraan käyttäjän UID-tunnukseen. UID määrää mitä komentoja kyseinen käyttäjä voi suorittaa, lukea tai muokata. Käyttäjät ovat joko ylläpitäjiä tai tavallisia käyttäjiä. Ylintä ylläpitäjää kutsutaan juurikäyttäjäksi (root).
~ Marcel Gagné : Linux – Järjestelmänhaltijan käsikirja
Androidien tapauksessa tämä[kään] asia ei ole aivan näin yksinkertainen, mutta ehkä ei mennä siihen … ↴
Roottaus ja tuotetakuu:
Laki ei määrää antamaan takuuta. Jo kuluttajansuojalaki turvaa kuluttajalle tietyt perusoikeudet virhetilanteissa. Takuun antaminen on vapaaehtoista ja sitä käytetään myyntivalttina yleisesti kodinkoneiden ja elektroniikan kaupassa.
~ Kilpailu- ja kuluttajavirasto → Kuluttajalle
Juridiselta kannalta roottaus käytännössä mitätöi mahdolliset laitteelle myönnetyt takuut. Kun esim. Iconian kohdalla valmistajan takuu rajoittuu muutamaan mahdolliseen kokoonpanon aikaiseen komponenttivikaan, voi puoli vuotta vanhan tabletin jo ihan rauhassa rootata.
Iconian heikko lenkki on mielestäni ala-arvoinen micro-USB-liitin ja huonosti suunniteltu latausjohto, mutta Acerin mukaan se ei ole virhe vaan feature. Piuhan voi aina vaihtaa ja liittimelle ei voi mitään ilman kolvia (pienellä riskillä, joten tehdään vasta liitännän pätkiessä), mutta arkikäyttöä helpottaa valtavasti jo ihan pieni modi vanhentuneella kynsilakalla (vanha lakka on koostumukseltaan paksumpaa). Lopputulos sekä näkyy että tuntuu, joten liittimen [oikein]kytkeminen on vaivattomampaa.
Miksi siis rootata?
Ihan samoista syistä. Pääset paikkoihin, joihin et ennen ole päässyt. Voit pyytää raudalta vähän enemmän, kuin on valmistajan mielestä varmaa. Säästät akkua. Voit käyttää /poistaa ohjelmia, joita et ennen ole voinut jne.
Omalla kohdallani tämä tarkoitti mm. sitä, että Acerin ja Googlen bloatware yksinkertaisesti ”meni pois” ja vapautti tarvitsemaani levyä /akkua /kaistaa ohjelmille, joita oikeasti haluan käyttää. Nykyelektroniikan käyttöikä ei ole pitkä, joten ota investoinnistasi ilo irti … kun vielä voit.
Lähtötiedot:
Operaationa roottaus ei ole (kiitos ohjelmoijien) rakettitiedettä. Tämän voi tehdä Windowsista[kin] käsin tietyin rajoituksin. Minulla oli Windows päällä ja puoli tuntia aikaa, joten tässä se "helpoimman kaavan mukaan":
Ihan ensimmäiseksi: lataa akku.
Sitten selvitä, minkä laitteen kanssa olet oikeasti tekemisissä.
Kuorien etupuolella lukee Acer. Laitteen takakannessa Iconia|B1 ja pienemmällä lisää, mm. model:B1-A71.
Tämä ei vielä ihan riitä, joten kysytään Androidilta : Sovellukset → Asetukset → Tietoja tablet-laitteesta.
Täältä voi vielä varmistaa mallinumeron ja ottaa ylös kuvan version (tässä tapauksessa se oli Acer_AV051_B1-A71_RVO5RC05_WW_GEN1).
Android-versio on 4.1.2, eli Jelly Bean.
Näillä jo mennään.
acer dot fi > download >
Onko tabi koskaan ollut kytkettynä USB:n kautta mihinkään tietokoneeseen? Omani ei ollut, koska langaton verkko toimii ja haluan säästää latausliitintä. Valmistajan web-sivuille sitten (huom. myös Acerin video-ohje) : acer.fi > Support > Drivers and Manuals > Search by Product Model. Tähän annetaan se aiemmin [tupla]tarkistettu mallinumero ja …
I. laitepäivitykset
… saitti kertoo, että tuettu järjestelmä on 4.1 Jelly Bean. Documents[eja] pari (manual & source) ja yksi patch : Fix Invalid Partition Setting error during OTA update. Ellei jo asennettu, tämä voi olla olennainen; asennetaan ennen roottausta, joten → Download.
Mikäli muutakin löytyy (BIOS / Application / OS), ei laitetta ole vielä päivitetty loppuun, eli se kannattaa tehdä ensin. Oletan tässä että on (automaattipäivitykset).
II. laiteajurit
Mikäli kytketään tabi Windowsiin, vaihdetaan saitin pudotusvalikosta Operating System tuettuun käyttöjärjestelmään; huomioi bittisyys. Tarkistetaan tarvittaessa Windowsilta ([oma/tämä] Tietokone > Ominaisuudet tai Ohjauspaneeli > Kaikki ohjauspaneelin kohteet > Järjestelmä : Windows-versio ja järjestelmälaji).
Tämän jälkeen Driver -välilehdeltä pitäisi löytyä USB 2.0 Driver, joten → Download.
Esiasennukset:
I. Windows : laiteajurit
Ensin on asennettava tietokoneelle tabletin laiteajurit, ellei jo asennettuna. USB-latausjohto irti tabin verkkovirtapistokkeesta, kytketään tietokoneen USB-porttiin (muukin käy, esim. kännykän /kameran voi sopia).
Homma alkaa sillä, että otat tabletin ja rastitaan ruutu: Sovellukset > Asetukset > {}Kehittäjävaihtoehdot > USB-vianetsintä (USB Debugging Mode).
Aiemmin ladattu asennuspaketti on purettava Windowsissa (ks. mukana tulleet *.txt ja *.pdf!). Sitten "setup.exe" on asennettava kahdesti, medialaitteena (MTP) ja kamerana (PTP) . Lopputuloksena se, ettei Windows enää herjaa "laiteajureita ei voitu asentaa". Asia kunnossa.
Liitos jätetään lopuksi MTP-tilaan.
II. Android : laitepäivitykset
Kun USB-ajurit on asennettu, laite tunnistuu Windowsissa ja voi siirtyä mahdolliseen firmikseen ja pätseihin. Päivitetään laitteelle kopioimalla päivitystietostot micro-SD-kortille ja käynnistämällä tabi palautustilaan :
Power of the tablet.
Push and hold VOLUME UP and POWER ON keys together in the same time.
Now you are in Android System Recovery Menu.
Select Boot Mode:
[VOLUME UP/DOWN to move. POWER to select.]
[Please select below mode to enter...]
[SD Image Update Mode] <<==
[Fastboot Mode]
[Clean Boot]Then choose apply update from SD card.
Pätsin asennusta varten otetaan tabi ja rastitaan tällä kertaa ruutu: Sovellukset > Asetukset > Suojaus > Tuntemattomat lähteet (poistetaan valinta asennuksen jälkeen, ellei sallita jatkossa muillekin gMarketin ulkopuolisille sovelluksille).
Avataan oheistettu *.pdf → loikkaus kohtaan ” How to copy the patch to your tablet ” …
Eli *.apk (= asennuspaketti) kopioidaan muistikortille. Kopioin itse ulkoisen SD-kortin hakemistoon /Download. jonka jälkeen … avataan tabin [netti]selain ja kirjoitetaan osoiteriville file:///sdcard/Download/PMTUpdate_system.apk. Asennusohjelman käynnistyttyä täpätään Install. Tämän jälkeen PMTUpdate löytyy droidin Sovellukset -valikosta omalla nimellään, joten täpätään siitä FixG1PMT.
To avoid unfixable bootloop, first apply this patch from Acer.
Install the APK, start it, click on FixG1PMT (no feedback) and uninstall afterwards.
Varsinainen roottaus:
If you're rooting with prerooted system.img.gz here are the Downloads.
Pick the one, fitting to the firmware installed on your tablet, otherwise you will get into bootloop!
Vanhasta tottumuksesta uudelleenkäynnistän, ettei jää mitään keskeneräistä ajoon.
Sitten suunta XDA Developers -foorumille; tässä vaiheessa tarvitaan tuo aiemmin kirjattu Kuvan versio.
Valitse viisaasti.
How to read the file names:
For example: Acer_A500_4.010.38_7.006.01_COM_GEN1
Acer_A500: Device Name
016.01: Your current version (check it in Settings → About)
016.08: Updated version
COM_GEN1: Device region (generally). Depends on ROM.
- Acer Iconia Toolkit vX.X.X [= uusin]
- Acer Iconia B1-A71 [”click to show content”] → RV05RC05: system.img.gz
Kun toolkit-paketti ja image ovat koneella, kytketään tabi USB-piuhalla Windows-koneeseen. Puretaan acer_iconia_toolkit_vX.X.X. Sen alihakemistoon /system_image kopioidaan äsken ladattu system.img.gz.
Ajetaan järjestelmänvalvojan oikeuksin toolkit.exe.
Tässä vaiheessa oletetaan, että olet ladannut oikean levykuvan ja sijoittanut sen oikeaan hakemistoon, eikä sitä erikseen varmisteta. Ja koneen näytölle aukeaa … DOSin komentokehote
→ esimerkkiloki (w/ prerooted image)
Ensin halutaan tietää se aiemmin etsitty mallinumero. Sitten kysytään, mitä tahdot tehdä. ([5] Pull system.img.gz from tablet?)
Oletettavasti siis [1] Root… Tämän jälkeen ohjelma pyytää käynnistämään tabletin, avaamaan ruutulukituksen ja kuittaamaan valinnan.
Successfully copied Busybox to your Acer Iconia B1-A71.
Starting Telnet server on your Acer Iconia B1-A71.
Please turn on your Acer Iconia B1-A71 now and unlock the screen.
Only hit ENTER when the screen of your Acer Iconia B1-A71 is unlocked!
[ENTER] Continue
[Q] Quit
Tämän jälkeen tabillakin alkaa tapahtua asioita. Älä koske siihen, kunnes näet seuraavaa:
SUCCESS!
Your Acer Iconia B1-A71 is now rooted.
Unplug your tablet and reboot.
Install Superuser from the Google Play Store and have fun ;-)
If your tablet is turned off and doesn't turn on anymore, take a pin and press the reset button on the right side of the Iconia B1, above the power button.
Irrota piuhasta. Yritä uudelleenkäynnistää.
Voi olla ettei onnistu, jolloin tarvitaan paperiliitintä /kitaran kieltä /karttanastaa.
Tabin virtanäppäimen vieressä on reikä (”reset button /hole”). Tökkää.
Superuser
Käynnistyksen jälkeen oitis Google Play Storeen, asennetaan ”Superuser”. Itse laiskuuttani asensin myös ”NoBloat”:n. Moni käyttää ”Titanium Backup”:a.
Grant and manage Superuser rights for your phone.
This app requires that you already have root, or a custom recovery image to work.
Got # ?
PS: Jos olet luopumassa rootatusta laitteesta, niin … [2] Unroot.
EOF.